Voiko kaikki kauneudenhoitotuotteet ostaa luonnonkosmetiikkana?

Luonnonkosmetiikan tarjonta on viime vuosina räjähtänyt, mutta saako nykyään jo aivan kaikkea luonnollisena vaihtoehtona? Lyhyt vastaus on kyllä ja ei – avaan tässä tekstissä tarkemmin, mitä tällä tarkoitan. Paljastan myös, missä tuotteessa itse suosin edelleen synteettistä vaihtoehtoa, vaikka luonnonkosmetiikan suurkuluttaja olenkin.

Kukka4

Haluaisin elää maailmassa, jossa aivan kaikkia kosmetiikkatuotteita olisi runsain mitoin tarjolla myös luonnonkosmetiikan vaihtoehtona. Valitettavasti emme ole vielä siinä pisteessä, vaikkakin valtavin harppauksin sitä kohti etenemme. Lähes kaikista kategorioista olen löytänyt vähintään yhden erinomaisen vaihtoehdon ja suurimmasta osasta timanttisia luonnonkosmetiikkatuotteita on ihan valtava määrä tarjolla. Mutta, vielä on aivan muutamia tuoteryhmiä, missä tarjontaa ei ole joko lainkaan tai se ei ole mielestäni riittävällä tasolla.

Suurimmaksi osaksi kaikki tavallisimmat ja yleisimmin käytetyt tuotteet on vaivatonta vaihtaa luonnonkosmetiikkaan ja sen vuoksi monille voikin löytyä aivan kaikki käytössä olevat tuotteet ilman ongelmia luonnollisina vaihtoehtoina. Mikäli kuitenkin kaipaa erikoisempia tuotteita, saattaa muutamien tapausten kohdalla tulla eteen haasteita.

Hankalia tuotekategorioita löytää luonnonkosmetiikasta

Luomivärinpohjustaja

Erilaisia pohjustajia löytyy kyllä, mutta tarjonta on vielä melko suppeaa. En ole harmikseni onnistunut löytämään pohjustajaa, joka saisi silmämeikin pysymään omalla rasvaisella ihollani koko päivän täysin liikkumattomana. Tästä syystä turvaudun edelleen itse synteettiseen luomivärinpohjustajaan aina silloin, kun tiedän edessä olevan pitkän päivän tai on esimerkiksi juhlat tai muu tärkeä tilaisuus. Mikäli ihosi ei ole todella rasvainen, saatat testailemalla löytää sopivan tuotteen, eli ei tämä aivan toivoton kategoria ole!

Huultenrajauskynä

Luonnonkosmetiikan huultenrajauskyniä on olemassa nykyään jonkin verran, mutta sävyvalikoima on edelleen ihan mahdottoman kapea. Minulta välillä aina kysellään sopivaa rajauskynää jonkin tiety huulipunasävyn kanssa ja todella usein joudun toteamaan, ettei sellaista ole olemassa. Sävyasia paranee onneksi koko ajan ja saan luultavimmin (toivottavasti) poistaa tämän kohdan listalta ihan vuoden, parin sisällä.

Luomiväripaletti

Luomiväripalettia vaivaa sama ongelma kuin huultenrajauskyniä – sävyvalikoimaa on todella heikosti. Kaipaisin synteettisen kosmetiikan puolelta tuttua väri-ilottelua ja monipuolisuutta paleteissa. Olisi myös ihanaa kun olisi jokin jättipaletti oikein herkullisia värejä kaikissa sateenkaaren sävyissä. Lisäksi toivoisin enemmän valinnanvaraa kompakteista ja arkisista nudepaleteista, näitä tosin onneksi löytyy joitakin loistavia vaihtoehtoja jo nyt.

Kuivashampoo

Jälleen kerran, valikoima on erittäin kapea ja tasaisena pilvenä tulevasta hienojakoisesta shampoopilvestä voi vain haaveilla. Erilaisia kotitekoisia viritelmiä on kyllä hyvin helppo valmistaa ihan itsekin, mutta laadukasta, ammattitason tuotetta, joka samaan aikaan puhdistaisi ja toisi jämäkkyyttä ja muotoiltavuutta, onkin sitten hankalampaa löytää.

Kukka1

Meikinkiinnityssuihke

Luonnonkosmetiikan harvat meikkisuihkeet ovat enimmäkseen kosteuttavia tuotteita, jotka saavat meikin sulautumaan ihoon kauniisti. Synteettisen puolen meikinkiinnityssuihkeet saattavat puolestaan olla kuin hiuslakkoja kasvoille, ne todella pitävät meikin paikoillaan pitkään. Erinomainen kysymys toki onkin, kuinka hyväksi tällaiset tuotteet edes ovat iholle päivittäin käytettynä ja haittaako, jos meikkiä joutuukin korjailemaan kerran tai pari päivän mittaan.

Vedenkestävä ripsiväri

Tarjonta on niin äärimmäisen suppeaa, että otin myös tämän kategorian listalle. Joitakin tuotteita on olemassa, mutta valinnanvaraa ei juuri ole ja ne olemassa olevat häviävät mielestäni selkeästi samojen sarjojen ei-vedenkestäville vaihtoehdoille.

Hiuksiin jätettävä “silkkitippa”

Kampaamosarjat tarjoavat hiuksiin jätettäviä silkkitippoja ja hiusöljyjä, jotka saavat hiukset tuntumaan ihanan sileiltä ja pehmeiltä sekä näyttämään kiiltäviltä. Tämän tyyppisissä tuotteissa on useimmiten käytetty kasviöljyjä, mutta lisäksi vähintään yhtä, useimmiten paria tai kolmeakin silikonia, jotka tekevät tuotteesta vähemmän rasvaisen ja miellyttävän silkkisen. Jos johonkin tuotteeseen silikonit sopivat, niin tällaiseen hiusten latvaan laitettavaan silottavaan ja suojaavaan eliksiiriin. Ne voivat jopa ehkäistä hiusten latvoja haaroittumasta, ainakin ne pitävät hapsoittavat ja pörröiset hiusten päät kurissa.

Silikoneja ei kuitenkaan sallita luonnonkosmetiikassa, joten vastaavat silikonittomat tuotteet saattavat olla hyvinkin öljyisiä sillä ne sisältävät useimmiten ainoastaan, no yllättäen öljyjä. Luonnonkosmetiikassakin koostumusta voidaan muokata hajoittamalla kokonaisia kasviöljyjä, jolloin koostumuksesta saadaan keveämpi, mutta samalla kevenee myös hoitavat vaikutukset. Silottava vaikutuskaan ei ole sama kuin silikonilla, joten itse en oikein innostu tämän kaltaisista luonnonkosmetiikan tuotteista omassa käytössäni. Kovin karheille, sameille ja pörröisille hiuksille tilanne voi olla kuitenkin toinen. Itse suosin mielummin kokonaisista kasviöljyistä muodostuvia hiusöljyjä, mutta niiden öljyisyyden vuoksi käytän ne ennen pesua tapahtuvana tehohoitona. Hiuksiin jätettäväksi valitsen suihkeen sekä tarvittaessa voidemaisen jättettävän hoitotuotteen aivan viimeisimpään latvaan.

Kukka2

Tuotteet, joita ei ole luonnonkosmetiikassa (vielä?)

Kynsilakka

100 % luonnollisia kynsilakkoja on kyllä ollut markkinoilla, mutta ne ovat kadonneet myynnistä yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin. Oikeasti laadukasta, täysin luonnonkosmetiikan kriteerit täyttävää lakkaa ei siis ole olemassakaan, mutta aivan varmasti joku sellaisen vielä joskus keksii! Rakastan lakattuja kynsiä, joten siihen asti käytän mahdollisimman luonnollisia lakkoja, joita löytyy esimerkiksi luonnonkosmetiikan verkkokaupoista.

Hopeashampoo

Hopeashampoon ja -hoitoaineen violetti väripigmentti on synteettinen ja tästä syystä luonnonkosmetiikkasarjojenkaan tuotteet eivät ole 100 % luonnollisia. Minulla oli vuosia sitten vaaleaksi raidoitetut hiukset ja tein silloin omat hopeatuotteeni sekoittamalla violettia suoraväriä luonnonkosmetiikan tavalliseen shampooseen ja hoitoaineeseen. Tämä on ihan loistava niksi, sillä näin saat räätälöityä tuotteet juuri itsellesi sopiviksi ja voit kontrolloida väripigmentin määrää sekä valita tuotteet oman hiustyyppisi mukaan.

Ainoa täysin luonnollinen vaihtoehto tällä hetkellä taitaa olla mustikka, jonka väripigmentti toimii täsmälleen samalla logiikalla kuin violetin/sinisen suoravärin tai valmiin hopeashampoon: se taittaa kellertäviä ja oranssihtavia vivahteita ja auttaa vaaleaa hiusväriä pysymään kirkkaana. Itselläni tuskin riittäisi intoa säätää mustikoiden kanssa kylppärissä, joten mikäli minulla olisi edelleen vaaleat hiukset, turvautuisin luultavimmin violettiin suoraväriin ja tuunaisin sen avulla itselleni hopeatuotteet.

Kuivalakka

Luonnonkosmetiikan hiuslakat ovat mallia märkälakka eli sumu tulee pullosta ulos kosteana, eikä sellaisena kuivana aerosolipilvenä, mitä perinteisissä hiuslakoissa. Itseäni tämä ei haittaa lainkaan, pidän enemmän luonnonkosmetiikan kiiltoa ja joustavaa pitoa antavista tuotteista, jotka eivät tee lopputuloksesta tärkätyn näköistä. Juhlakampaukseen voimakkaan pidon antava kuivalakka olisi kieltämättä omiaan, mutta arkikäytössä en keksi mihin kuivalakkaa erityisesti kaipaisin.

Kulmatussi

Viime vuosina suosittu kulmatussi ei harmi kyllä ole rantautunut vielä luonnonkosmetiikan puolelle. Toistaiseksi olen onnistunut vastustamaan kiusausta hankkia kokeiluun jokin hehkutettu synteettisen kosmetiikan tussi, mutta saatan sellaisen ihan silkasta mielenkiinnosta jossain kohtaa ostaa. Ellei joku ei nyt äkkiä lanseeraa luonnonkosmetiikan vaihtoehtoa. Omat kulmakarvani ovat harvat ja hyvin vaatimattomat ja netin kauneusgurut saavat niin vakuuttavan näköistä jälkeä tusseilla aikaan, että houkutus on suuri.

Silmänrajaustussi

Tämä ei todellakaan mene mihinkään must-have -kategoriaan, sillä täysin vastaavan näköistä jälkeä saa aikaan myös perinteisellä nestemäisellä eyelinerilla, joiden valikoima on luonnonkosmetiikassa ihan hyvä tällä hetkellä. Silmänrajaustussi on kuitenkin helppokäyttöinen ja sen avulla voi olla helpompaa piirtää tarkat rajaukset.

Kukka3

Listasta huomaamme, että puuttuvat tai vähän valikoimaa omaavat tuotteet ovat onneksi kynsilakkaa lukuunottamatta aika spesifeistä kategorioista, joita ilmankin pärjää suurimmaksi osaksi todella hyvin. Kaikki liittyvät myös jollain tapaa ehostamiseen, ihonhoidon puolelta en itse ainakaan ole hoksannut minkäänlaisia puutteita. Päinvastoin, tarjonta on jopa ylenpalttista tällä hetkellä, mikä on aivan ihana asia meille kaikille purkkihöperöille!

Onko sinulla jokin tuote, mitä et ole onnistunut vaihtamaan luonnonkosmetiikkaan?

kukkis

Ripsiväri on hakusessa luonnonkosmetiikasta.... monia kymmeniä kokeiltu ja nyt siis olen luovuttanut.

Vastaa
Emmi Mansikkaviita

Ripsiväri voi olla kyllä kinkkinen tapaus! Ripsarin sopivuus riippuu hirmuisen paljon omista ripsistä ja toki siitä millaista lopputulosta hakee. Pysyvyyteen vaikuttaa puolestaan itse värimassan lisäksi myös oma silmänmalli ja ihotyyppi. Olen muutamalta muultakin kuullut, ettei ole vain löytynyt sitä sopivaa mascaraa, tosi harmillista! Toisaalta, ripsiväri nyt lopulta on aika pieni paha, vaikka sen ottaisikin "tavallisen" kosmetiikan puolelta :)

Laitan tähän nyt varuiksi vielä omat viime vuosien suosikkini, jos haluat kurkata olisiko siellä jokin mitä et ole testannut! Vaikka sanoitkin että olet luovuttanut :)
Avril se ihan perusmalli, Estelle & Thild tuuheuttava, Absolution Le Mascara, Kjaer Weis Lenghtening sekä Lily Lolo Big Lash.

Vastaa
Mari Vee

Mulla on dödö sellainen, josta käytän yleensä ei luonnonkismetiikkaa. Jotain ns raikkaantuoksuista suihkedödöä, joka lupaa pitää raikkaana. Eihän nekään pidä kaikissa tilanteissa, mutta on varmempia kuin luonnonkosmetiikan dödöt. Käytän myös vähän vahvempia dödöjä joskus. Luonnonkosmetiikan dödöissä en tykkää voidemaisista, koska ne tahmaa. Olenkin roll-on dödöjen ystävä ja uusin Frantsilan dödö on ihan ok. Tuoksu on kiva ja pitää tässä kotona sen mitä pitääkin.

Myös vesikelloihottuman iskiessä turvaudun vahvaan reseptikortisonivoiteeseen, koska kaikki kokeilemani balmit ja vastaavat, joita olen luonnonkosmetiikan puolelta kokeillut eivät ole kyseiseen ihottumaan auttaneet. Kutina on niin voimakas ja raapiessa iho voi herkästi mennä pahastikin auki ja infektoitumisriski kasvaa, joten turvaudun ihottuman tullessa öisin vahvaan kortisoniin ja puuvillahanskoihin.

En ole törmännyt luonnonkosmetiikassa vahaliuskoihin. Mulla ei ole paljon säärikarvoja, mutta ne jotka kasvaa ovat tummia ja tulevat nilkkoihin. En ole koskaan höylännyt karvoja (koska sitä saisi tehdä ns koko ajan). Käytän helppoja vahaliuskoja noin parin kolmen kuukauden välein. Ne nappaavat karvat juurineen irti ja iho pysyy sileänä nilkoissakin pitkään.

Suihkugeeleissä ja käsisaippuoissa lipsun välillä ostamaan ei luonnonkosmetiikkaa. Laadukkaat ja omasta mielestäni parhaat luonnonkosmetiikan suihkugeelit maksavat muutamia merkkejä lukuunottamatta (Frantsila ja Weleda suht edullisia ja laadukkaita) melko paljon. Parikymppiä tai yli suihkugeelistä on aika paljon (mm Patyka ja NYR) ja joskus voin hemmotteluna ostaa noita, mutta kun suihkugeeliä käyttää taloudessa molemmat, niin se ei kestä kovin kauaa.

Kuivashampoota kaipaisin minäkin. Käytän tällä hetkellä Rahuan kuivashampoojauhetta, joka on ihan hyvä, mutta eihän se korvaa ei luonnonkosmetiikan laadukkaita versioita. Käytän silti luonnonkosmetiikan versioita, koska kun muut hiustenhoitotuotteet on luonnonkosmetiikkaa niin ei luonnonkosmetiikkainen kuivashampoo voi jäädä helpommin kertyminä hiuksiin ja hiuspohjaan.

Peitepuikot ovat synteettiseltä puolelta, koska ohuita kynämäisiä peitepuikkoja ei luonnonkosmetiikassa ole.

Hammastahna on ei luonnonkosmetiikkaa ja siitä en edes halua luopua. Käyn vuosittain hammaslääkärillä poistattamassa hammaskiveä ja kun sen säännöllisesti teen niin käynti on nopea. Jos jostain voin sanoa pitäväni ulkonäössäni niin hampaat on se, jotka ovat mielestäni kauniit. Hampaiden väri ei ole mikään vitivalkoinen, koska hammasluustoni on keltaisempi, mutta kyllä ne riittävän vaaleat ovat.

Vastaa
Emmi Mansikkaviita

Vahaliuskoista tuli muuten mieleeni, että Acorellella on aika hyvät kylmävahaliuskat, ootko testannut niitä? Niitä saa ainakin House of Organicilta. Kiitos Frantsilan dödö-vinkistä, sitä olenkin katsellut tässä sillä ajatuksella, että pitäisi ostaa testiin! Olen ollut vaan niin jumiutunut True Organicin dödöön, joka toimii itselläni niin superhyvin :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kasvoharja on paras apuväline pitämään ihohuokoset puhtaina
Luonnonkosmetiikan edulliset meikit ja ammattimeikkaajan tärppituotteet
Luonnonkosmetiikan edulliset ihonhoitotuotteet
Luonnonkosmetiikan parhaat edulliset ihonhoitotuotteet
Luonnonkosmetiikan paras deodorantti