Miten löytää sopivimmat ihonhoitotuotteet juuri omalle iholle?

Maailman parhaimmatkaan ihonhoitotuotteet eivät vielä itsessään takaa näkyviä tuloksia, vaikka ne sopisivatkin omalle ihotyypille. Sopivatko ne ihollesi JUURI NYT? Muodostuuko niistä tasapainoinen kokonaisuus, jossa kaikki ihonhoitotuotteet tukevat toinen toisiaan ja vievät kohti samaa päämäärää? Kerron tässä artikkelissa neljästä stepistä, jotka kannattaa kaikki käydä läpi uusia tuotteita valitessa. Silloin, kun haluat ihollesi parasta mahdollista hoitoa ja näkyviä tuloksia!

Ihonhoitotuotteet valitaan omalle iholle kaikista tavallisimmin tuote edellä. Tutkitaan valikoimaa ja bongaillaan kiinnostavan näköisiä ja kuuloisia tuotteita, eikö? Ehkä saatetaan katsoa mille ihotyypille tuotetta suositellaan, mutta mitään sen syvällisempää analyysiä omasta ihosta tai kyseisen tuotteen sopivuudesta sille harvoin tehdään.

Joskus myös vain törmätään kiinnostavaan tuotteeseen (esimerkiksi uutuuteen) ja ajatellaan: “tämä kuulostaa hyvältä ja varmaankin voisi sopia omalle iholle”. Tuote hankitaan ja otetaan suoraan käyttöön sen enempää miettimättä kuinka se istuu, vai istuuko lainkaan, omaan hoitorutiiniin. Saati muodostuuko kokonaisuudesta aidosti tasapainoinen ja oman ihon tarpeisiin vastaava kokonaisuus. Kuulostaako tutulta?

Näin toimimalla voi mennä niin monessa kohdassa pahasti metsään, ettei mikään ihme, jos oma hoitorutiini ei tunnu toimivan. Käyn seuraavaksi läpi kohdat, jotka ihonhoitotuotteiden valinnassa tulisi ottaa huomioon. Siis siinä tapauksessa, mikäli haluat oikeasti parasta mahdollista hoitoa ja näkyviä tuloksia. ”Ihan ookoo” rutiinin saa muodostettua varmasti muutenkin, mutta mikäli aidosti haluat ihonhoidosta kaikki tehot irti, suosittelen paneutumaan näihin kohtiin. Pieni vaivannäkö kyllä palkitsee!

Ihonhoitotuotteet

1) Oma iho ja ihon tämän hetken tarpeet

Ihonhoitotuotteiden valinta pitäisi aina aloittaa omasta ihosta. Mikä on oma ihotyyppi ja oma ikä? Nämä eivät varsinaisesti suoraan määritä tuotteiden valintaa, mutta asettavat valintaan tiettyjä raameja ihon toimintojen ja rakenteen kannalta. En siis kuitenkaan suosittele tuijottamaan purkkiin merkittyä ihotyyppiä, sillä pelkkä ihotyyppi ei kerro mitä iholle kuuluu tällä hetkellä.

On hyvin eri asia onko sinulla vaikkapa rasvainen ihotyyppi, jonka suurin hetkellinen haaste on talven aikaansaama pintakuivuus vai onko sinulla esimerkiksi rasvainen ihotyyppi, joka on epäpuhdas kesähelteellä. Entä jos ihossasi onkin pigmenttiläiskiä, joiden hoitoon haluaisit ensisijaisesti keskittyä? Pelkkä ihotyyppiajattelu ei ota tätä lainkaan huomioon.

Ihotyyppi kuitenkin määrittää suuntaviivoja. Otetaan esimerkiksi kuiva ihotyyppi, joka on usein lähtökohtaisesti rakenteeltaan ohut, herkästi rypistyvä, eikä tuota tarpeeksi talia. On siis selvää, että ihonhoitotuotteet tulisi valita paljon rasvaa sisältäviksi paikkaamaan ihon puutteellista omaa talintuotantoa. Vesikosteutusta ei saa silti unohtaa, mutta lähes aina kuivalle iholle kannattaa valita runsaasti esimerkiksi kasviöljyjä ja vahoja sisältäviä tuotteita.

Ihotyypin tapaan ikä ei myöskään ole ainoa määrittävä tekijä, onhan eri ikäisillä hyvin erilaisia ihoja keskenään. Se kuitenkin kertoo meille osviittaa siitä, millä tolalla ihon omat toiminnot ovat. Nuoremmalla iholla ihon uusiutuminen toimii kuten pitääkin, mutta iän myötä mm. kollageenin ja elastiinin tuotanto hidastuu. Tämän tyyppiset asiat on hyvä tietää ja tunnistaa, jotta ne voi ottaa huomioon ihonhoitotuotteiden valinnan ja hoitorutiinin muodostamisen suhteen.

Oman ihon kannalta kaikista tärkeintä on kuitenkin miettiä mitä iholle kuuluu juuri nyt. Onko se herkkä? Onko siinä epäpuhtauksia? Onko pintakuivuutta? Onko iho samea ja heleytystä kaipaava? Onko pigmenttiläiskiä tai arpia?

Ihon kunto on tärkeää selvittää heti alkuun, sillä et voi tietää millaista hoitoa tarjoat iholle, jos et edes tiedä mitä hoitaa. Seuraavaksi voit miettiä muutamia vaikutuksia, joita haluat saavuttaa. Jos toiveita on paljon, kannattaa aloittaa yhdestä tai kahdesta tärkeimmästä ja keskittyä ensin niihin. Monesti käy niinkin, että kun esimerkiksi pintakuivuus hoidetaan alta pois, huomataan ihon samalla näyttävän heleämmältä ja epäpuhtaudetkin ovat saattaneet hellittää. Kaikenlaiset kuivuushaasteet ovatkin asia, joka kannattaa hoitaa aivan ensimmäisenä kuntoon.

Ihonhoitotuotteet Valinta

2) Millaisia ainesosia oma iho kaipaa juuri nyt?

Seuraavaksi voit miettiä minkä tyyliset ainesosat vastaisivat parhaiten ihosi tarpeisiin ja toisivat sinulle toivomasi tulokset. Ainesosia on satoja, jopa tuhansia, enkä ehdota, että sinun pitäisi opiskella ne kaikki – siinä ei ole järkeä! Sen sijaan kokonaisuuden ymmärtäminen kyllä palkitsee. Sinun on hyvä ymmärtää ihon kosteuttamisesta, kuorivista hapoista sekä muutamista muista aktiiviaineista. Kaikki muu on plussaa.

Ymmärrä perusasiat ihon kosteuttamisesta

Suomeksi puhutaan ihon kosteuttamisesta aina, kun ainesosien tai tuotteiden tehtävänä on jollakin tapaa kosteuttaa tai ravita ihoa. Kaikki kosteutus ei kuitenkaan oikeasti ole samanlaista ja jotta voit saada ihosi kosteustasapainon kuntoon, pitää sinun ymmärtää millaista kosteutusta oma ihosi kaipaa.

Humektantit ovat niitä ihan suoraan ihoa kosteuttavia ainesosia, voidaan puhua myös vesikosteutuksesta tai vaikkapa ihon nesteyttämisestä. Näitä ovat mm. hyaluronihappo, glyseriini ja ksylitoli. Humektanttien lisäksi tarvitaan kuitenkin lähes aina muutakin, jotta kosteus vielä pysyykin ihossa, eikä haihdu pois. Sitten taas esimerkiksi öljyt eivät samaan tapaan kosteuta ihoa, mutta ne kyllä auttavat parantamaan ihon kosteustasapainoa ehkäisemällä kosteuden haihtumista. Vahat ovat tässä puuhassa vieläkin tehokkaampia.

Lähes kaikki ihot kaipaavat sekä humektantteja (eli sitä varsinaista kosteutusta) että sitten öljyjä ja vahoja, jotka auttavat kosteutta säilymään ihossa. On vain omasta ihosta kiinni, missä suhteessa. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää tutustua omaan ihoon perinpohjaisesti, jotta tiedät millaista kosteutusta ihollesi tarjoat ja edes karkeasti ymmärrät mitkä ainesosaryhmät sitä tekevät.

Yleisesti ottaen pintakuiva iho on janoinen ja hyötyy ennemmin humektanteista. Mitä pysyvämpää ja rakenteellisempaa sorttia kuivuus on, sen paremmin taas öljyjen runsas lisäys auttaa. Monipuolisuutta ei silti saa unohtaa! Painotus on kuitenkin erilaisilla ihoilla vaan siis eri.

Lue myös: Kosteuttava kasvovesi talveksi

Mausta ihonhoitorutiinia ripauksella aktiiviaineita

Ihon kosteuttamiseen liittyvien asioiden lisäksi kannattaa ottaa ainakin jollakin tasolla haltuun erilaiset kuorivat hapot. Ne ovat ihan mahtava ainesosaryhmä tuomaan ihoon paljon muitakin kuin ainoastaan kuorivia vaikutuksia. AHA-hapot kirkastavat ja auttavat tasoittamaan ihon värieroja, BHA-hapot auttavat puolestaan ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista ja ovat loistava valinta epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.

Sitten on vielä PHA-hapot, jotka sopivat tavallisesti myös herkällekin iholle. Hapot ovat todella monipuolinen raaka-aineryhmä, jota kannattaa ihan ehdottomasti hyödyntää! Säännöllisellä käytöllä saa usein silminnähtäviä tuloksia, joihin pelkkä raekuorinta ei yllä. Vaikutuksia voi huomata ihon pintatekstuurin paranemisessa, ihon sävyssä ja jopa kosteusatasapainossa, osa hapoista kun myös kosteuttaa ihoa.

Huomasitkin varmasti jo, että hapot ovat keskenään aika erilaisia. Lisäksi esimerkiksi AHA-happoja on niitäkin vielä eri sortteja. On siis tärkeää taas kerran tunnistaa oman ihon tarpeet ja sitten valita siihen suhteutettuna sopivat hapot sopivalla pitoisuudella. Happoja on tarjolla nykyään laajasti eri tuotteisiin ujutettuna. Omat suositukseni ovat joko muutamana iltana viikossa käytettävä kuoriva seerumi/neste tai sitten päivittäin käytettävä miedon tujauksen happoja sisältävä kasvovesi.

Happojen lisäksi suosittelen tutustumaan myös C-vitamiiniin ja retinoideihin, erityisesti mikäli haluat keskittyä hoidossa ikääntymisen merkkeihin. Molemmista on saatavilla eri muotoja, joista osa on hyvinkin lempeitä osan ollessa selkeästi voimakkaita. Ei ole siis aivan yhdentekevää, mitä C-vitamiinia tai millaisia retinoideja tuotteesi sisältävät! Jos ainesosien muodot tai pitoisuudet ovat liian voimakkaat ihollesi, kääntyy vaikutus negatiivisen puolelle.

Hoitotuotteiden Valinta

3) Tuotetyyppien valinta

Vasta nyt siirrymme hiljalleen varsinaisesti ihonhoitotuotteiden pariin. Huomasitko, miten monta asiaa kannattaa ottaa alkuun huomioon ennen varsinaista tuotteiden tutkimista?

Hyviä ihonhoitotuotteita etsiessä kannattaa lähteä liikkeelle ensin yleisellä tasolla tuotetyypeistä. Mitä tuotteita ylipäätään tarvitset ja millaisia tuotteet voisivat olla? Miten on puhdistuksen laita – puhdistusöljyä, -maitoa vai -geeliä? Seerumia vai ei seerumia? Voidetta, öljyä vai balmia vai muutamaa näistä? Jos voidetta, millaista voidetta? Koostumukseltaan kevyempää, runsaasti humektantteja sisältävää fluidia vai täyteläisempää, öljypitoista voidetta?

Kun tuotetyypit on suunnilleen mietittynä, voit selailla näistä tuotetyypeistä mahdollisesti itsellesi sopivia yksilöitä. Tietysti koko ajan kirkkaana mielessä pitäen ihosi tarpeet ja ainesosat, joita olet aiemmissa kohdissa miettinyt.

4) Ihonhoitotuotteet yhteen eli hoitorutiinin muodostaminen

Jos ykkös- ja kakkoskohdat jäävät ihonhoitotuotteita valitessa herkästi puuttumaan, tämä neloskohta jää lähes varmuudella kaikilta unholaan. Tämä on kuitenkin äärimmäisen tärkeä steppi, jotta yksittäisistä tuotteista muodostuu oikeasti toimiva kokonaisuus. Rutiini, jonka jokainen osa vie samoja tavoitteita kohti, tai ei ainakaan pois päin siitä.

Jos toiveissasi on ihon kosteustasapainon parantaminen, eivät parhaimmatkaan kosteuttavat ihonhoitotuotteet yksistään riitä, jos puhdistus vie ihoasi vastakkaiseen suuntaan ollen omalle ihollesi liian pesevä ja kuivattava. Tai jos ihosi kaipaa näppyjen nitistystä, ei joka ikisen tuotteen ole pakko sisältää puhdistavia ainesosia, mutta joukossa ei myöskään saa olla ihoa tukkivia, ihollesi liian tuhteja koostumuksia eikä puhdistustuote saa olla liian lepsu, vaikka hellävarainen olisikin.

Hyvia Ihonhoitotuotteita

Mikäli valitsemasi ihonhoitotuotteet sisältävät happoja, C-vitamiinia, retinoideja tai muita tehokkaita aktiiviaineita, on todella tärkeää tietää miten ja milloin tuotteita käytetään. Hyviä ihonhoitotuotteita sisältävä rutiini ei ole ehjä kokonaisuus ennen tuotteiden yhteensopivuuden miettimistä. Kaikkea ei kannata, eikä edes voi käyttää samaan aikaan tai samassa rutiinissa!

Kaikkiin tässä artikkelissa mainitsemiini teemoihin pääset tutustumaan perusteellisesti kurssillani Unelmien iho. Kurssilla ei poimita sieltä täältä hyviä ihonhoitotuotteita, vaan ennenkaikkea muodostetaan juuri oman ihon tarpeisiin vastaava tasapainoinen ihonhoitorutiini, joka on enemmän kuin osiensa summa. Emme lähesty ihonhoitoa tuote edellä, vaan sinun ihosi ja sen tarpeet edellä. Näkyvät tulokset perustuvat tähän huolelliseen pohjatyöhön!

Kurssilla opit kaiken tarvitsemasi ihonhoidosta ja tuotteiden valinnasta. Teet syväsukelluksen omaan ihoosi, sen tarpeisiin sekä sille parhaiten sopiviin ainesosiin ja tuotetyyppeihin. Unelmien iho ei tarkoita 100 % virheetöntä ihoa, se tarkoittaa parasta versiota omasta ihostasi, joka on mahdollista saavuttaa huolellisesti valitulla hoitorutiinilla.

Kurssia ei ole tarkoitettu iho-ongelmien hoitoon, mutta muuten se sopii oikeastaan kaikille! Suosittelen sitä aivan erityisesti erilaisiin kuivuushaasteisiin (pintakuivuus tai kuiva ihotyyppi), epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle sekä ikääntymisen merkkien kaitsemiseen. Lue kurssista lisää tästä.

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kosteuttava Kasvovesi Talveksi
Kosteuttava kasvovesi talveksi – parhaat löydöt eri ihotyypeille
Kasvooljy
Kasvoöljy vai -balmi? Mitä eroa niillä on ja miksi ne ovat ihonhoidossa tarpeellisia
Ultraaanipuhdistus
Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona
Parasta Luonnonkosmetiikkaa
Vuoden 2023 parasta luonnonkosmetiikkaa