Iho kuivuu talvella – parhaat talviset hoitotuotteet päästä varpaisiin

Kaupallinen yhteistyö: Ruohonjuuri

Iho kuivuu talvella, hiuspohjasta sataa lunta (vai hilsettäkö se oli?), hiusten latvat harottavat sähköisinä ja kantapäät muistuttavat Saharan autiomaata. Kuulostaako tutulta? Vaikka talvi ei ole ollutkaan sieltä kylmimmästä päästä, aiheuttaa viileän ulkoilman ja sisälämmityksen yhdistelmä lieveilmiöitä, joita ratkotaan tämän artikkelin purkkitärpein. Luvassa on vinkkejä aina päästä varpaisiin (tai siis niihin korppukantapäihin…) saakka.

Iho Kuivuu Talvella

Iho kuivuu talvella monen osatekijän summana. Sisäilma on keskuslämmityksen ja ulkoilma kylmyyden vuoksi kuivaa, jolloin ihosta haihtuu enemmän kosteutta. Kuiva ilma jatkuu pitkälle kevääseen, vaikka lämpötilat alkavatkin hiljalleen kohota. Iho on myös ohuinta talvella, jolloin ohuen sarveissolukerroksen läpi haihtuu enemmän kosteutta.

Suuret lämpötilanvaihtelut sekä kylmä viima asettavat iholle ison haasteen. Paitsi että iho kuivuu talvella, se voi myös ärsyyntyä, punoittaa ja kutista. Kasvot ja ehkä kädetkin altistuvat suoraan kylmälle ja ovat ensimmäisinä reagoimassa. Kannattaa silti ottaa huomioon koko paketti ja kiinnittää ekstrahuomiota myös vartalon ihoon sekä hiuksiin ja hiuspohjaan. Kuivuudesta johtuva hilseily (oli se sitten vaikkapa säärissä tai hiuspohjassa) ei ole asia, ”joka nyt vaan kuuluu talveen”. Hyvillä tuotteilla saa, jos ei nyt ihmeitä, niin ainakin paljon aikaan!

Kaivoin tähän artikkeliin mukaan ison kasan hyväksi havaittuja tuotetärppejä niin kasvoille, vartalolle kuin hiuksillekin.

Kasvot

Lisää vesikosteutta

Ihon tuntuessa kiristävän kuivalta, jopa hilseilevältä, vaistomainen korjausliike olisi tarttua kylppärin tuhdeimpaan voiteeseen. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ratkaise ongelmaa, ainakaan yksistään. Täyteläiset voiteet sisältävät ison määrän ihoa ravitsevia kasviöljyjä ja -vahoja, mutta niiden kyky nesteyttää ihoa ei useinkaan ole kummoinen.

Pidä siis huoli, että aloitat ihon kosteuttamisen tarjoamalla iholle reilulla kädellä nesteyttäjiä. Tärkein näistä on tietysti kosteuttava kasvovesi, mutta suosittelen lämmöllä myös seerumia. Frantsilan Rose Facial Tonic on ihanan ruusuinen kasvosuihke, joka sisältää ruusuveden lisäksi kosteuttavaa betaiinia sekä kattauksen Frantsilan luomutilan kasviuutteita ja eteerisiä öljyjä. Vaikutus on paitsi kosteuttava, myös punoitusta vähentävä ja ihoa tasapainottava.

Toiseksi kasvovesivaihtoehdoksi poimin Pure is Beautyn Birch Sap Mistin, joka on pakattu Frantsilan kasvoveden tavoin kätevään suihkepulloon. Birch Sap Mist pohjautuu nimikkoainesosaansa, koivunmahlaan, jonka lisäksi suihketta on tehostettu kosteuttavalla hyaluronihapolla sekä antioksidanttipitoisella pakurikäävällä. Tuoksu on tässä etäisesti kesästä ja koivuista muistuttava – täydellistä!

Suihkuttele kasvovettä reilusi iholle. Tärkeää: imeytä se käsin taputtelemalla! Toista tämä vähintään pari kertaa, jotta saat startattua ihon kosteusrutiinin tehokkaasti käyntiin. Seerumeista helppo, kaikille sopiva vaihtoehto on niin ikään Pure is Beautyn Hydra Booster. Geelimäinen koostumus sisältää suoraviivaisen kattauksen kosteuttavaa hyaluronihappoa ja inositolia, raikastavaa appelsiinivettä sekä antioksidanttista, ihoa kirkastavaa kuusenkerkkäuutetta. Koostumus imeytyy ihoon hyvin ja sopii niin meikin alle kuin osaksi ihoa hellivää iltarutiinia. Olin vähän unohtanutkin miten kiva ja toimiva perusseerumi tämä on!

Iho Kuivuu Talvella Ohjeet

Älä unohda hyviä rasvahappoja

Pelkällä vesikosteutuksella ei kuitenkaan pitkälle pötkitä. Aivan erityisesti kylmän ja kuivan sään aikaan tulee huolehtia kosteuden pysymisestä ihossa. Kasvoveden ja seerumin jälkeen onkin ensiarvoisen tärkeää sisällyttää rutiiniin muutama tippa kasvoöljyä. Tähän kohtaan sopii myös täyteläisempi voide, johon aiemmin jo viittasinkin. Joka tapauksessa, tarjoa iholle nesteytyksen ohella myös hyviä rasvahappoja.

Jokapäiväiseen rutiiniin solahtaa vaivatta yksi omista suurimmista suosikeistani, Moi Forestin Microbiome Magic Oil, joka on ihan mahtava öljy koko vartalolle. Itse käytän tätä siis ensisijaisesti kasvoöljynä, mutta suuresta pullosta voi levittää öljyä myös muualle vartalolle ja jopa hiuksiin. Moi Forestin öljy on kerännyt ison fanikunnan, enkä ihmettele – tuote on loistava! Keskitäyteläinen öljy imeytyy iholle hyvin ja näyttää kauniin kuulaalta (ei rasvaiselta) myös meikin alla. Ihoa tasapainottavan koostumuksen erikoisuus on metsäpölyuute, jonka on todettu vaikuttavan positiivisesti paitsi ihon mikrobistoon, myös suoliston mikrobeihin.

Mikäli ihosi on taipuvainen reagoimaan lämpötilan muutoksiin, on peilikaapista hyvä löytyä jokin tehotuote, joka rauhoittaa ja ravitsee oikein kunnolla. Providan Mantelinaamio on erinomainen, myös herkälle ja herkistyneelle iholle sopiva voidenaamio. Sen runsaan ravitseva koostumus pohjautuu iholle joustavuutta ja pehmeyttä tuoviin kasviöljyihin sekä ihoärsytyksiä rauhoittaviin aloe veraan, ruusugeraniumiin ja auringonhattuun. Tuotetta voi käyttää säännöllisesti viikoittain ylläpitämään ihon kuntoa tai aina ihon kaivatessa ekstrahoivaa. Tässä on loistava, hinnaltaan maltillinen tuote, jota tiedän muutaman herkkäihoisen käyttävän välillä jopa kasvovoiteen tavoin. Mahtava löytö!

Provida Mantelinaamio

Rasvahappoboostia myös sisäisesti

Rasvahapporintamalta vielä yksi vinkki, joka on aarre kiristävän kuivalle iholle. Bertil’s Health Omega 7 Skin -kapselit hellivät ihoa sisältäpäin. Näitä kannattaa kokeilla, mikäli ihosi on kutisevan, ärtyneen ja/tai hilseilevän kuiva ja tuntuu, ettei pelkkä ulkoinen hoito riitä ravitsemaan ihoa. Testaa myös, jos iho tuntuu ”rypistyneen” lyhyessä ajassa (tämä johtuu ihon kuivuudesta). Kapselit sopivat lisäksi boostiksi iän myötä selkeästi kuivuneelle iholle.

Kapselit sisältävät kombon mustaherukansiemenöljyä, tyrniöljyä sekä beetakaroteenia. Ne tarjoilevat runsaasti iholle tärkeitä omega-3, -6 ja -7 -rasvahappoja sekä E-vitamiinia. Beetakaroteenista elimistömme valmistama A-vitamiini ylläpitää ihon hyvinvointia ja tukee normaalia vastustuskykyä.

Kapseleiden vaikutukset näkyvät iholla 2-4 viikon säännöllisen käytön myötä. Ihon pitäisi olla aiempaa pehmeämpi, joustavampi ja elinvoimaisempi. Myös ulkoinen ihonhoito voi tuntua tepsivän aiempaa paremmin. Positiivinen vaikutus voi ulottua jopa limakalvoille ja kuiviin silmiin asti. Kapselit ovat 100 % kasviperäisiä ja sopivat myös vegaaneille.

Iho Kuivuu

Helpotusta halkeileville huulille

Huulille vinkkaan edullisen, mutta tehokkaan, itselleni uuden tuttavuuden. Reippaasti yli 100 viiden tähden arvostelua Ruohonjuuren verkkokaupassa herättivät mielenkiintoni. Pirteän sitruksiselta tuoksuva Pesosen Mehiläistarhan Huulivoide todella on viiden tähden huulivoide. Mukana oleva reipas määrä viinirypäleensiemenöljyä tekee koostumuksesta notkean ja helpon levittää. Mehiläisvaha yhdessä kaakaovoin kanssa tuo voiteeseen kuitenkin myös ryhtiä, eikä lopputulos ole liian liukas.

Huulille jää ihana hehku, ei kuitenkaan mikään vahva kiilto. Tätä on kiva sipaista ohuelti myös huulipunan alle, mikäli puna meinaa tarrata röpöliäisiin ja kuiviin kohtiin huulissa. Pieni puikko sujahtaa helposti myös taskuun ja on helppo pitää mukana – vaikkakaan lisäilyyn ei ole jatkuvaa tarvetta, sillä vahapitoinen voide pysyy huulilla hyvin.

Pesosen Mehilaistarha Huulivoide

Suojaa iho pakkaselta ja viimalta

Kylmä tuuli (pakkasesta nyt puhumattakaan…) on pehmeän ja hehkuvan ihon harmillinen vihollinen. Iho tulisi suojata ulkona kunnolla ja suojaamisen merkitys korostuu, mitä ohuempi oma iho on. Kuiva ihotyyppi on rakenteellisesti usein ohuempi kuin suurihuokoisempi rasvainen ihotyyppi. Iho ohenee ikääntymisen myötä ja on monesti erityisen herkkä reagoimaan suuriin lämpötilan vaihteluihin. Toisaalta myös vauvoilla ja pienillä lapsilla iho on ohutta ja altista sääolosuhteille.

Weledan Calendula Ulkoiluvoide on alunperin kehitetty suojaamaan juuri vauvojen herkkää ihoa. Vedetöntä voidetta voi kuitenkin mainiosti käyttää myös aikuisten iholle, esimerkiksi punoittaville, couperosasta kärsiville poskipäille. Miedosti raaka-aineiltaan tuoksuva voide on koostumukseltaan tuhtia öljyä (tai toisaalta ohutta balmia) ja sitä riittää aivan pikkuruinen määrä kerralla. Olen käyttänyt voidetta myös paikallisesti kuiville rystysille, erinomaista siinäkin tarkoituksessa!

Weleda Kehakukka Ulkoiluvoide

Vartalo

Pese hellästi ja rasvaa ahkerasti

Nappaa suihkuun mukaan perinteistä suihkugeeliä astetta lempeämpi vaihtoehto, suihkuvoide. Weledan ihanan tuoksuiset suihkuvoiteet vastaavat toiminnallisilta ominaisuuksiltaan geeliä – niitä on yhtä helppo ja nopea käyttää ja ne huuhtoutuvat iholta vaivatta pois. Kermaiseen koostumukseen on sujautettu mukaan kasviöljyjä, jotka suojelevat ihoa pesun aikana ja ehkäisevät kuivumista.

Testaa esimerkiksi aromaattisen rauhoittavaa, erityisesti ilta-aikaan sopivaa hemmottelutuoksua Relax tai vaikkapa hedelmätarhan tuoksuista, tyrniä sisältävää versiota, Vitalitya. Mandariinia, greippiä ja santelipuuta yhdistelevä Vitality on yksi parhaista kosmetiikkatuoksuista, jonka tiedän.

Frantsilan Body Lotion Perusvoide on itselleni uusi, erittäin mieluinen tuttavuus, jonka soisi mahdollisimman monien hoksaavan. Pelkistetty (joskin simppelin tyylikäs) purkki, nimi perusvoide ja ilman lisättyjä hajusteita valmistettu koostumus eivät luvanneet jättimäistä suosiota omassa kylppärissäni, mutta toisin kävi! Täyteläinen, super ravitseva koostumus tekee ihosta pumpulisen pehmoisen ja raaka-aineet tuovat voiteeseen hyvin kevyen, omaa nenääni kutkuttelevan yrttien tuoksun.

Tykkään levittää voiteen välittömästi suihkun jälkeen, kun iho ei ole vielä täysin kuivunut. Näin öljyrikas voide levittyy parhaiten samalla lukiten kosteuden ihoon. Voidetta voi laittaa hätätapauksessa myös kasvoille, sitä voi käyttää jalkavoiteena, käsivoiteena… Sitä riittää koko vartalolle minikokoinen määrä, joten iso tuubi kestää koko perheenkin käytössä pitkään. Voide sopii siis myös lapsille ja herkällekin iholle sekä atoopikoille.

Vastoin kaikkia odotuksiani, tästä taisi tulla oma talven lempparipurkkini!

Frantsila Perusvoide Kuivalle Iholle

Frantsilan Perusvoide sopii yön ajaksi käsivoiteeksi, mutta päivän mittaan lisäiltäväksi toiveissa on jotakin sukkelaan imeytyvää. Moi Forestin laventelin tuoksuinen käsivoide hulahtaa ihoon nopeasti ja auttaa säännöllisesti käytettynä pitämään käsien ihon hyvässä kunnossa. Omintakeinen voide sisältää sarjan aiemmin mainitun öljyn tavoin metsäpölyä, joka näyttäytyy pieninä hippusina ihon pinnalla. Mikäli tämä ”pöly” häiritsee, kannattaa voide levittää juuri ennen nukkumaanmenoa. Rauhoittava, pehmeän laventelinen tuoksu ohjaa samalla unten maille.

Laventelista ja kauneusunista puheen ollen, Frantsilan Laventelisalva on unen tuloa edistävä salva, jonka huumaavan ihana laventelin tuoksu rauhoittaa mieltä. Jojobaöljyä, mehiläisvahaa ja ruusunmarjaöljyä sisältävä balmi sopii myös tuulesta ja tuiskusta ärtyneelle ja kutisevalle iholle – laventelin rauhoittava vaikutus kun ulottuu mielen ohella myös iholle. Salvaa voi käyttää joko hoitovoiteena ihoärsytyksille tai ainoastaan rentouttavaa tuoksua tuomaan. Sivele balmia joko hoidettavalle ihoalueelle tai ohimoille, ranteisiin ja dekolteelle.

Kuiva Iho Talvella

Korppukantapäille kyytiä!

Vartalolle vielä yksi vinkki: kuivien korppukantapäiden ehdoton ykköspelastaja on Avrilin Hohkakivi. Tämä edullinen kivi on hämmentävän tehokas, monin verroin parempi kuin yksikään aiemmin testaamani jalkaraspi. Oma hohkakiveni on ollut minulla useamman vuoden käytössä ja toimii aina vaan, vaikka kulumisen huomaakin. Käytän tätä suihkussa (koska en jaksa liotella jalkoja ohjeen mukaan…), lopputulos on erinomainen myös näin oikoen. Aivan paras väline jalkapohjien hoitoon!

Klassikkovoide pelastaa tilanteen kuin tilanteen

Weledan Skin Food on luonnonkosmetiikan klassikko ja talvituotteiden aatelia. Tätä runsasta, miellyttävän tuoksuista monitoimivoidetta voi käyttää mihin tarkoitukseen vaan keksitkään. Se sopii ohuena kerroksena vartalovoiteeksi, huulille, käsivoiteeksi, jalkavoiteeksi, kuivaihoisille koko kasvoille, paikallisesti käytettynä, ihottumiin… Mihin vaan!

Skin Food sopii myös hilseilevän kuivalle iholle meikin alle parantamaan meikin levittyvyyttä ja antamaan imartelevaa hehkua. Sitä voi laittaa kasvoille myös paikallisesti tuomaan kuulautta tai sitä voi sekoittaa pienen nokareen liian kuivakalta tuntuvan meikkivoiteen joukkoon.

Mikäli iho kuivuu talvella, vaikka mitä tekisi, Skin Food voisi olla testaamisen arvoinen kasvovoiteena. Muistathan tällöin alle reippaan vesikosteutuksen, jotta tarjoat iholle monipuolista hoitoa. Näin öljypitoinen voide ei yksistään nesteytä ihoa riittävästi, mutta se ravitsee ja pehmentää ihoa erittäin tehokkaasti sekä lukitsee kosteuden ihoon.

Weleda Skin Food Kuiva Iho

Hiukset

Apua kutisevan kuivalle ja hilseilevälle hiuspohjalle

Pöliseekö ja kutiaako hiuspohja? Iho kuivuu talvella, mutta lisäksi myös hiukset ja hiuspohja ovat alttiina talven haastaville ilmasto-olosuhteille. Frantsilan Hiuspohjan hoitoöljy on tehokas cocktail sisältäen kasviöljyjä, turvetta sekä Frantsilan luomutilan yrttiuutteita. Rauhoittavan ja ravitsevan vaikutuksen voi havaita jo yhden käyttökerran jälkeen, toki säännöllinen hiuspohjan öljyäminen parantaa tulosta. Öljy on ansaitusti valittu Ruohonjuuren parhaimmaksi hiustuotteeksi.

Osa Frantsilan tuotteiden viehätystä ovat ehdottomasti autenttiset kasvien tuoksut. Tässä hoitoöljyssä tuoksu on melko tymäkän yrttinen, jopa vähän tervainen. Itse nautin siitä kovasti, mutta tuoksuherkkien kannattaa poiketa ennen ostopäätöstä tuoksuttelemassa tuotetta Ruohonjuuren myymälässä. Pelkästä tuoksusta tulee jo olo, että nyt muuten tapahtuu! Sama fiilis on öljyn levityksen jälkeen myös hiuspohjassa, vaikutus tuntuu pienenä kihelmöintinä. Tunne vahvistuu hiuspohjan hieromisen myötä, joka kannattaa aina tehdä öljyn levittämisen yhteydessä.

Frantsila Hiuspohjan Hoitooljy

Hiuspohjan säännöllinen hieronta paitsi rentouttaa, myös aktivoi hiuspohjaa ja voi vaikuttaa jopa hiusten kasvuun. Suosittelen omatoimista hierontaa kaikille vähintään kerran viikossa tehtäväksi, yhdessä öljyn kanssa tästä on helppo tehdä rutiini. Muutamakin minuutti kerrallaan on jo hyvä, parhaan vaikutuksen saat noin viiden minuutin rauhallisella hieronnalla. Keskity tällöin ainoastaan hieromaan ja unohda kauppalistat, työkiireet ja imurinvarsi, johon ehdit tarttumaan sitten joku toinen kerta.

Levitä hoitoöljy hiuksiin ensin jakauksittain, ohut koostumus levittyy helposti. Hiero hiuspohjaa pyörivin liikkein, ensin kevyemmin ottein isompaa ympyrää ja sitten napakammin ottein pienemmällä alueella kerrallaan. Voit juoksuttaa sormia myös pitkin hiuspohjaa hiusrajasta alkaen kohti päälakea ja niskaa ja levittää samalla sormissa olevaa öljyä hiusten pituuksiin. Anna öljyn vaikuttaa mieluiten vähintään tunnin tai parin ajan ja pese sen jälkeen hiukset. Suosittelen tuplapesua, jotta saat varmasti kaiken öljyn pois.

Öljy puhdistaa hiuspohjaa hilseestä huomattavan tehokkaasti. Lisäksi hiukset jäävät ihanan pehmeiksi ja kiiltäviksi, eivät kuitenkaan rasvaisiksi.

Naamioi kuivat latvat

Evolven uudehko Superfood Shine Hair Mask on kermaista ja evolvemaiseen tyyliin, huumaavan herkullisen tuoksuista. Hoitovaikutus on erittäin hyvä, muttei niin vahva kuin esimerkiksi Brunsilla, jonka naamiot voivat olla osalle jopa liikaa. Evolven naamio sopiikin mielestäni paremmin myös hieman ohuemmille hiuksille.

Naamio koostuu erinomaisesta hiustenhoitajasta, kookosöljystä, sekä muutamasta eri kasvivoista, jotka tuovat koostumukseen ylellistä täyteläisyyttä. Mukana on myös hiuksiin silkkisyyttä ja kiiltoa tuovia kvatteja, jotka jättävät hiuksiin ihanan pehmeän tunnun. Brunsin naamiot olivat pitkille hiuksilleni aivan must-have, mutta tämä Evolven astetta kevyempi versio tuntuu istuvan lyhyempään polkkatukkaani paremmin.

Hiustenhoito Talvi

Näitä talvisia purkkitärppejä voi hyödyntää mainiosti myös kevään tullen. Edestakaisin sahaavat lämpötilat, katupöly ja aurinko asettavat iholle jälleen pienen haasteen, johon samaiset vinkit ihon ravitsemisesta ja suojaamisesta edelleen pätevät.

Lue lisää: Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Meikkivoide Kuivalle Iholle
Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5
Pintakuiva Iho
Pintakuiva iho – mitä tehdä?
Ultraaanipuhdistus
Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona
Puhdistusoljy
Vertailussa puhdistusöljy x 6 – poimi paras tuote omalle ihotyypillesi