Maksan puhdistus luonnollisin keinoin

Yhteistyössä Vogel.

Yleensä kevät mielletään sopivimmaksi ajankohdaksi puhdistuskuureille. Kevät on kiinalaisen lääketieteen mukaan paras aika maksan puhdistukselle ja sen tukemiselle ruokavaliolla. Tänä syksynä kehoni on ilmaissut lempeän voimakkaasti tarpeensa hieman laajamittaisemman puhdistuskampanjan toteuttamiseen. Kevät ja kesä menivät hieman sumussa muihin asioihin keskittyen, joten nyt on hyvä aika innostua oman kehon sisäisestä huollosta ja ottaa nurkan takana piileksivä kaamos pirteänä vastaan.

vogel_antitox_maksanpuhdistus_hannamarirahkonen1549

Kehomme puhdistaa itseään koko ajan, havainnoitsimmepa sitä tai emme. Useimmat luontaistuotekauppojen puhdistuskuurit ovat yhtä tyhjän kanssa, mikäli sisäelinten toimintaa tukeva elämäntapa ei jatku kuurin aikana tai sen jälkeen – ja totta puhuakseni aika usein sen suurimman muutoksen saisi ennemmin ruokavaliolla kuin nappuloilla. Jotkin pikapuhdistuskuurit voivat kääntyä itseään vastaan, sillä niiden puhdistava vaikutus laittaa kuonat kyllä liikkeelle, mutta ongelmaksi muodostuu se, miten saada tuo kuona vielä kehosta ulos turvallisesti.

Elimistömme itsepuhdistusprosession suhteen ei ole milloinkaan kysymys vain päivien tai viikkojen kuurista tai vaiheesta, vaan uudistuminen on jatkuvaa. Puhdistustehtävänsä se suorittaa niillä aineksilla, joita me sen isäntänä nautimme – köyhällä ruokavaliolla sekä muulla itseään laiminlyödyllä toiminnalla maksa saattaa huutaa apua oirelemalla esimerkiksi vatsakipuna, pahoinvointina, iho-ongelmina, happovaivoina, lamaannuttavana väsymyksenä ja alavireisyytenä. Mikäli maksamme on ollut kuormitettuna liian pitkään, alkavat kuona-aineet kertyä ja elimistömme joutuu lisäämään rasvasolujen määrää suojellakseen elimistöämme näiltä myrkyiltä.

vogel_antitox_maksanpuhdistus_hannamarirahkonen1545

Maksalla on merkittäviä tehtäviä elimistössämme, sillä se muuttaa rasvaliukoiset vitamiinit vesiliukoisiksi, valmistaa proteiineja sekä kolesterolia, varastoi kehoomme vitamiineja sekä rautaa, prosessoi luontaisia hormonejamme ja säätelee hiilihydraatti- valkuaisaine- sekä rasva-aineenvaihduntaamme. Lisäksi maksa muuttaa kehomme ulkopuolelta tulleet kosmetiikan kemikaalit, ruokien lisäaineet sekä synteettiset hormonit helposti poistettavaan muotoon, jotta elimistömme ja sisäelimemme voisivat toimia mahdollisimman moitteettomasti.

Maksa on ikään kuin koko elimistömme työnjohtaja mitä tulee toksiinien poistamiseen ja kehon puhdistamiseen. Voimme vaikuttaa maksan työtaakkaan merkittävästi päivittäisillä valinnoillamme, olipa sitten kysymys syömästämme ruoasta tai käyttämästämme kosmetiikasta. Maksa hajottaa kehoomme tulevia kemikaaleja, mutta se voi tapahtua tehokkaasti vain siinä tapauksessa, että se saa tarpeeksi ravinteita toimiakseen täydellä teholla. Värikäs ja tuore ravinto on maksan työkalu toksiinien poistamiseen.

vogel_antitox_maksanpuhdistus_hannamarirahkonen1544

Toksiinien poisto tapahtuu kahdessa osassa, joista ensimmäisessä maksa neutraloi toksiinien rakenteen ja muuntaa toksiinin niin sanotuksi välimetaboliitiksi. Tämä välituote voi olla myrkyllisempi kuin alkuperäinen toksiini on ollut ja monissa puhdistuskuureissa puhdistus jää juuri tähän vaiheeseen, jolloin osittain muunnetut toksiinit karkaavat maksasta palaten veri- ja imusuonistoon ja matkaavat takaisin kudoksiin sekä soluihin, jossa ne aiheuttavat vahinkoa.

Maksan toinen puhdistusvaihe tarvitsee toimiakseen energiaa, reilun varaston antioksidantteja vapaiden radikaalien neutraloimiseksi ja joukon muita vitamiineja, mineraaleja ja ravintoaineita. Toisessa vaiheessa maksa neutraloi toksisuuden ja muuttaa toksiinin vesiliukoiseksi tuotteeksi, jonka jälkeen se voidaan siirtää verenkiertoon ja sieltä munuaisten sisällä sijaitseviin verisuoniin, jossa munuaisen solut tunnistavat sen ja vapauttavat sen lopulta virtsaputkeen virtsana. Kun käymme vessassa, aine poistuu elimistöstä ja toksiinin poisto on suoritettu loppuun.

vogel_antitox_maksanpuhdistus_hannamarirahkonen1547

Antioksidanttipitoinen ruoka on yksi maksan hyvän toiminnan edellytyksistä, se ikään kuin lataa maksan omia akkuja, jotta sisäinen tämä puhdistuslaitoksemme voisi hoitaa tehtäväänsä ensiluokkaisen moitteettomasti päivästä toiseen. Kirpeät ja happamat maut tukevat maksan hyvinvointia lisäämällä sappinesteen eritystä ja supistamalla sappirakkoa (esimerkiksi sitruuna, hapankaali, retikka ja greippi). Sappinesteellä on elimistömme ruoansulatuksessa hyvin tärkeä rooli. Huonosti toimiva ruoansulatus syö keholtamme energiaa ja tässä voikin olla yksi suuri syy monen velttoon ja vetämättömään olotilaan.

Maksa tarvitsee happea ja sitä voimme tarjoilla liikunnan lisäksi lisäämällä lautasellemme tai blenderiimme entistä enemmän syvän vihreitä kasviksia kuten ituja, lehtikaalta, parsakaalia, pinaattia, kurkkua ja yrttejä. Itse tunnistan maksaoireet yleensä sitruunoiden himosta ja jatkuvasta alavirittäyneisyydestä. Saan sisäisen kehoituksen lisätä sitruunaa juomiin sekä ruokiini niin nesteen kuin kuoriraasteen muodossa.

vogel_antitox_maksanpuhdistus_hannamarirahkonen1548

Olen huomannut, että maksan ollessa tasapainossa on myös tunne-elämä paljon tasaisempaa. Tunteilla on niiden omat ihanat värinsä ja on paljon helpompi keskittyä luovuutta synnyttäviin asioihin ja antaa niiden negatiivisten tuntemusten mennä ohi ilman turhaa stressiä tai hermostumista. Mieli on kirkkaampi, seesteisempi ja ajatusta vaativien asioiden tekeminen on helpompaa.

Elimistömme kokonaisvaltaista puhdistusta voi tukea suosimalla mahdollisimman tuoretta, elävää ja alkuperäistä ruokaa, joka antaa elimistöllemme puhdistusta tukevia ravintoaineita ja jotka takaavat ruoansulatukselle päivittäisiä vapaahetkiä, jotta elimistö voi korjata itseään. Itse ajattelin, että syksy on hyvä käynnistää kiinnittämällä erityistä huomiota maksan toimintaan. Lautanen on jo valmiiksi täynnä maksaa tukevia kasviksia, mutta tueksi aloitan kuukauden mittaisen Vogel Antitox-maksanpuhdistuksen, joka sisältää maksaa puhdistavia ja aktivoivia yrttejä.

Gluteenittomat ja maidottomat tabletit otetaan kaksi kertaa päivässä ja ne sisältävät artisokan lehtiuutetta, maarianohdakkeen siemenuutetta, voikukanverso- ja juuriuutetta, boldopuunlehtiuutetta ja piparmintunversouutetta. Maa-artisokka vilkastuttaa aineenvaihduntaa, normalisoi ruokahalua, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja vähentää makeanhimoa sekä ruokkii suoliston hyviä bakteereja. Maarianohdakkeen siemenuute sisältää puolestaan silymariinia, joka suojaa maksan tylppysoluja erilaisilta ulkoisilta haitoilta, esimerkiksi alkoholin, lääkkeiden ja muiden kemikaalien sisältämiltä, maksaa vahingoittavilta aineilta.

vogel_antitox_maksanpuhdistus_hannamarirahkonen1546

On silti tärkeää muistaa, että mistään valmiista kuurista ei ole hyötyä, mikäli peruspilarit eivät ole kunnossa. Ravintolisät on tarkoitettu terveiden elämäntapojen tueksi, sillä kehon sisäiset puhdistusprosessit kaipaavat joka päivä ravintorikasta ruokaa, korkealaatuisia rasvahappoja, säännöllistä liikuntaa ja hyvää unta. En edes muista kuinka mones maksanpuhdistuskuuri (parempi ilmaisu olisi kyllä maksan tukemis- ja aktivoimistoimenpide) tämä tulee itselleni olemaan. Oma maksani on taipuvainen kuormittumaan, joten sen toiminnan tukeminen on korostunut nyt aikuisiällä.

Mitä tulee oikeanlaisen maksanpuhditustuotteen valintaan, pidän tärkeimpänä sitä, että tehoaineet ovat aidosti maksan toimintaa tukevia, tehoaineita on riittävästi ja ettei tabletissa ole liikaa täyteaineita (puhumattakaan synteettisistä lisäaineista). Kun puhdistuskuurin kylkeen lisää värikkään ruokavalion ja runsaan veden juonnin, maksa saa levätä ja tehostaa omia puhdistustoimiaan. Hyvinvointi rakentuu useista pienistä palasista, joiden muodostama kokonaisuus on aina osiensa summa – odotan oman summani paranevan tästä taas entistä paremmalle tolalle.

Tiina

Moikka, tosi hyvä ja asiallinen teksti! Taidan itsekin aloittaa omanlaiseni syyspuhdistuksen loppukesän antibioottirumban jäädessä vihdoin taakse :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos! Syksy on oikein hyvä aika pienelle (tai vähän suuremmallekin) kehon puhdistusprojektille. Toivottavasti pysyt terveenä :)

Vastaa
Arja

Mielenkiintoinen teksti ja ehdottomasti kiinnostaa lopputulos. Oliko kuurin aikana ongelmia ja mitä ohjeita antaisit oman kokemuksesi mukaan asiasta kiinnostuneelle.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Minäpä kirjoittelen tuloksista, kiitos kommentistasi ja oikein ihanaa syyskuuta :)

Vastaa
MerjaK

kiitos kyllä kiinostaa. Kerro myös muusta ruokavaliostasi puhdistuksen aikana.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Oikein hyvä ajatus! Voisin tehdä koosteen puhdistuskuurin aikaisen ruokavalioni kulmakivistä, sehän on se kaikista tärkein osa :)

Vastaa
Mari Vee

Ilman muuta kiinnostaa lopputulos ja väliaikatietoja saa laittaa blogiin myös. Pyrin itsekin tekemään yrttiuutteiden tai valmisteiden kautta puhdistuskuureja pari kertaa vuodessa, mutta tätä Vogelia en olekaan kokeillut.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Katsotaan josko innostun kertomaan välituloksistakin, hyvä idea! Jännityksellä odotan onko olotila kuukauden päästä taas piirun verran parempi :) Mitä yrttiuutteita sinä käytät maksanpuhdistukseen Mari?

Vastaa
Mari Vee

Yrttiuutteessa on mm. siankärsämöä, takiaista, kehäkukkaa, hierakkaa, puna-apilaa, ratamoa ja punajuuren lehteä.

Vastaa
Marjaana

En ole blogiasi sen enempää vielä ehtinyt lukea mutta hain googlesta apua stressiin ja maksan puhdistukseen ja blogoisi tuli esille. Koitan löytää apua stressiin ja kiukkuuni ja ärsyyntymiseeni ja eräs hoitaja totesi kun kuunteli minua että ´minun tarvisi tehdä maksan puhdistus.. ajattelin kokeilla siis jotain helppoa aluksi.. ja sinulta voisi saada kokemuksen vinkkejä..

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Suosittelen maksanpuhdistusta, mikäli se sopii muuten terveydentilaasi :)

Vastaa
Kirsti

Kiinnostava artikkeli. Kuinka ruokavalio toimi puhdistuksen aikana kiinnostaa.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistenssiin, kilpirauhaseen ja maksaan?
3 kuukautta ketogeenista ruokavaliota – mikä on muuttunut?
Mikä on ketogeeninen ruokavalio?
Elektrolyytit & lisäravinteet ketogeenisella ruokavaliolla